Лидерите на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ поискаха съдействие от президента за бързо обнародване на промените в Закона за енергетиката. Предстои поправките да бъдат одобрени от парламента. 

Промените в закона ще позволят да бъдат запазени работни места в ТЕЦ "Марица-Изток-2", обясниха след срещата Димитър Манолов и Пламен Димитров:

"Около 4 000 енергетика ще могат да произвеждат ток и около 5 000 миньори ще могат да копаят въглища“, каза Манолов.

„КЕВР да се произнесе по новия регулаторен период - с 2 месеца да се увеличи. Той да го обнародва по най-бързия начин, да пусне указа. На 26 юни най-рано може да се публикува тоя законопроект, което ще направи възможно КЕВР да преразгледа всъщност първоначалното си намерение, с което пренатоварваше американските централи до степен невъзможност те да го изпълнят за следващия период", допълни Димитров.

В началото на срещата президентът Румен Радев посочи, че трябва да продължи анализът за очертаващия се дефицит на базови енергийни мощности:

"Трябва да имаме категоричен отговор, от коя година, до коя година - в зависимост от тези стратегически проекти като АЕЦ "Белене" - кога може да бъде реализиран, ако изобщо се реализира и оттам, тръгвайки назад, трябва да ни е ясно докога ние трябва да поддържаме категорично нашите топлоцентрали".