Президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на аудиозаписа, разпространяван в социалните мрежи, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Според държавния глава е необяснимо защо Борисов не желае експертиза.

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление“, каза Румен Радев, след като наблюдава редовни тактически занятия на служителите на Националната служба за охрана.

„Ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан“, посочи президентът.

„Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред Фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика“, каза Радев и добави.

„Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Според президента придобиването от страна на държавата на акции от Първа инвестиционна банка не е най-правилното.

„И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение. Особено когато държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг“, каза Румен Радев и добави:

„Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари. Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок не винаги води до трайни решения“.

По-късно през деня Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков“ 2 с президентите на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, и на КНСБ - Пламен Димитров. Разговорът е по инициатива на ръководствата на двата синдиката.