Електронното обучение не е подходящо в предучилищната и начална степен на учениците до 4 клас заради възрастовите особености на деца и ученици и специалните образователни приоритети. Това се казва в становище на синдикат "Образование".

От синдиката искат да отпаднат "малките матури" - външното оценяване след 4-ти клас и да няма повтаряне на класа, ако детето не може да покрие минимума от социализация и възпитание. 

Много от учителите в детските градини ще останат без платен отпуск следващите три месеца, съобщиха от синдикат "Образование" след проверка на платения отпуск на педагозите в детските градини.

Това е причината някои от учителите да бъдат в принудителен неплатен отпуск, а някои от тях няма да се върнат в образователната система, предупреждават от браншовата организация. 

75% от детските учители бяха лишени от авторитетното плащане за 24 май, а други я получиха в силно редуциран размер, припомнят от синдиката. Те призовават Министерството на образованието и науката да договори 10 дни платен годишен отпуск на учителите в предучилищната.

Подготвят и писмо до кметовете на общини да договорят допълнителен платен отпуск от 10-20 дни заради сложната обстановка от извънредната ситуация. Кметът на град Пловдив Здравко Димитров подписа със синдиката за допълнителен платен отпуск за учителите в детските градини.

От Синдиката оценяват положително дистанционното обучение. Въпреки несъвършенствата в организацията, българското общество дължи огромни адмирации към героите на дистанционното обучение - хилядите учители, директори и служители, които отлично се справиха и показаха, че образованието може да бъде водещо при извънредни ситуации.

Синдикат "Образование" категорично не приема непрофесионалните и политизирани позиции на членове на БСП за дистанционното обучение, изказани в българския парламент и припомня на проф. Иво Христов, че и в най-трудните за България години след Освобождението, образованието не се е използвало за дребни политически сметки, а е било обединяващо, пишат от синдиката.