Водят се преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков в рамките на Националната кръгла маса на автобусните превозвачи и туроператорите за справяне с икономическите последици от коронавируса. 

Това ще бъде нов продукт под формата на грантово подпомагане. За целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа, каза Росен Желязков.

Той коментира и възстановяването на транспортния сектор:

"Ще бъде бавно възстановяването, защото, наред с намалялото търсене, и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор".

В настоящата ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100 процента от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината, допълни министър Желязков.

"Летният сезон ще бъде изключително тежък", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. От днес страната ни е отворена за пътувания с 34 държави без да се изисква карантина.

Първите заявени чартърни полети към България са от 25-ти юни от Нидерландия и Германия.

Пазар „Полша“ ще стартира от началото на юли месец, каза още министър Ангелкова.