Близо 60 000 седмокласници се явиха на днешното Националното външно оценяване по български език и литература. Вариант едно беше изтеглен минути преди 7 часа за седмокласниците. 

 

Изпитът се проведе в 6900 зали на над 1700 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки.

Той започна в 9 часа и продължи 150 минути. В учебните заведения учениците трябваше да бъдат най-късно в 8,30 часа.

 

Предприети са всички мерки за безопасност в училищата. 17 ученици са под карантина, защото са "контактни, а не  диагностицирани", съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Те бяха в отделни стаи.

Външното оценяване по български език и литература е на два модула - първият с продължителност 60 минути, а вторият - 90 минути. Знанията на седмокласниците се проверяват с тест с общо 26 задачи.

При пристигането си в учебните заведения учениците трябваше да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка за допускане до външното оценяване, химикал, пишещ с черен цвят, предпазна маска или шлем, както и прозрачен плик за съхраняване на връхни дрехи и обемен личен багаж. 

Температурата им беше измервана при наличие на грипоподобни симптоми. Ако по време на изпита ученик се почувства зле, трябваше да бъде преместван в отделна стая.

По-рано бе обявено, че болни ученици няма да бъдат допускани до изпита.

Резултатите от външното оценяване ще станат ясни до 29 юни.