Правителството на Испания реши да отвори границите си с останалите държави от Шенгенската зона от 21 юни, съобщи днес вестник „El Pais”.

Според информацията,изключение се прави само за Португалия, с която се предвижда отварянето на границата да стане факт едва след 1 юли. Очаква се това да се случи на официална церемония, на която ще присъстват крал Фелипе VI, премиерът на Португалия Антониу Коща и президентът на страната Марселу Рибелу ди Соза.

Европейската комисия настоя всички държави-членки на Евросъюза да отворят вътрешните си граници от 15 юни. Испанският външен министър Аранча Гонсалес заяви, обаче, че страната ѝ ще направи това в края на месеца.

Испания е една от най-силно засегнатите от коронавируса страни в света, в която в средата на март беше въведен режим на повишена готовност и беше ограничено придвижването на гражданите. Действието на този режим приключва на 21 юни.

Очаква се официална информация за отварянето на границите да бъде обявена по-късно днес по време на пресконференцията на премиера на Испания Педро Санчес.