Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов разкритикува европейските институции за липсата на сериозен контрол върху средствата от европейските фондове. Чобанов даде и конкретни примери за злоупотреби с европари у нас пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

В изказването си Чобанов подчерта, че няма резултат от сътрудничеството между Европейската комисия и страните членки за разкриването на измамите, тъй като не е ясно какви документи се разменят между тях и определи това като „непрозрачен процес за разследващата журналистика и обществото“. 

Той даде като конкретен пример разследването за изтичане на европейски средства към офшорки в Хонконг от банки в България, Румъния и Кипър, като посочи, че България и Кипър не бързат да ровят сериозно, защото са замесени важни местни банки:

„За да се справят с този проблем, очевидно, европейските институции трябва да въведат някаква форма на финансово разузнаване, която трябва да работи в тясна връзка с Европейската централна банка, която надзирава европейските банки“.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков каза от своя страна, че всички докладвани случаи за измами в България се разследват. Той допълни, че страната ни е сред тези, които съобщават най-бързо за измами, а процентът на грешка в това отношение е по-нисък от този в ЕС.

Чобанов обаче възрази, че разкритията по тези случаи идват от разследващи журналисти.