Загуби за стотици хиляди левове отчита бизнесът в пограничните общини в област Кърджали след въвеждане на мерките срещу Covid-19. Затворените гранични пунктове с Гърция и последвалите карантинни мерки се отразяват негативно върху развитието на местната икономика. Това се отразява и на хората от двете страни на границата, които традиционно пътуват до близките населени места с цел пазаруване и туризъм.

Кирково е първото населено място след граничния пункт "Маказа". Разстоянието до най-близкия гръцки град е само двайсетина километра. До преди пандемията от корона инфекция Кирково беше една от най-бързо развиващите се общини в област Кърджали. За кратко време се появиха казина, хотели, ресторанти и магазини. Основни клиенти бяха гърците и на тях разчиташе местният бизнес. Сега те избягват да посещават района, разказа пред БНР предприемачът Владимир Иванов. Той поддържа търговски отношения с гръцки партньори. Въведената от страната седемдневна карантина не се отнася за неговите шофьори, но въпреки това има много трудности.

Заради корона вируса в момента търговията върви онлайн. Но гръцките клиенти, които поръчват стоките си така, са по-малко от 20 на сто в сравнение с преди.

Владимир Иванов не вярва, че ситуацията ще се промени при отпадане на карантинните мерки от страна на Гърция – нещо, което се очаква да стане от 15 юни. В района на Кирково дори се говори, че мерките ще продължат и след тази дата. Според него нагласата към пазаруване и пътуване вече ще е друга. Предприемачът смята, че пораженията от Covid-19 ще са по-големи за бизнеса от другата страна на границата.

Въпреки загубите от стотици хиляди левове заради пандемията, в Кирково продължава да се строи – нови казина, хотели и ресторанти.