След бурни дебати в пленарната зала мнозинството отхвърли предложенията в закона за МВР, с които се предвиждаше създаването на доброволни формирования за оказване на съдействие на полицейските органи.

Текстовете бяха предложени от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", като бяха подкрепени и от представители на ГЕРБ, но не събраха необходимото мнозинство.

Срещу създаване на доброволни формирования се обявиха и от БСП, и ДПС.

Промените в Закона за МВР предвиждаха създаване на доброволни отряди, които да помагат на полицията, особено в по-малките населени места.

Предвиждаше се да се изготвят списъци с доброволците и при нужда те да бъдат ползвани с решение на директора на областната  дирекция на полицията, за да подпомогнат работата на полицаите.

Патриотите изтъкнаха, че идеята е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ. Маноил Манев от ГЕРБ защити създаването на подобни звена.

"Тези хора, които доброволно са се записали в този списък, могат да се ползват като доброволци по време на операциите, иначе не бих се подписал под такова нещо".

От ДПС категорично отхвърлиха създаването на доброволни формирования в помощ на полицията. Депутатът Ахмед Ахмедов заяви:

"В едно малко населено място чрез тези доброволчески отряди ще се създаде едно двувластие и тогава хората в населеното място ще се чудят отново къде е държавата".

 

ДПС не са единствената парламентарна група, която не подкрепя промените в закона за МВР за създаване на доброволчески отряди, отбеляза още Ахмедов:

"Освен ДПС, против създаването на тези доброволчески отряди бяха и БСП, бяха и „Воля“, също така мисля и голяма част от парламентарната група на ГЕРБ. Ние считаме, че това не е нормално  - да се създават такива доброволчески отряди. Това е практика на тоталитарните режими. Няма какво друго да добавя".

От БСП също не се съгласиха доброволци да проверяват документи. Народният представител Росен Малинов заяви:

"Това е абсолютно несериозно. Вижте, даваме правомощия, които не трябва да се дават. По този начин се опорочава идеята, опорочава се една идея, която не е лоша."

Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ реагира бурно:

"Че именно БСП и ДПС са "за" това битовата престъпност в България да продължи да безчинства в малките населени места."

Последва прекъсване на заседанието по искане на ДПС, а след възобновяването му тестовете бяха отхвърлени.

Промените в Закона за МВР създадоха напрежение между коалиционните партньори в управлението.

От парламентарната група на "Обединени патриоти" упрекнаха ГЕРБ в съвместни действия с ДПС. Съпредседателят на групата Искрен Веселинов заяви:

"ГЕРБ днес предпочетоха да се съобразят с инсинуациите на ДПС, отколкото с нещо, което е минало абсолютно всички нива на коалиционно съгласуване. В това отношение ние задаваме въпроса към ръководството на политическа партия ГЕРБ - има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление.

ГЕРБ занапред ще изпълняват ли коалиционните си споразумения с нас, или ще продължат да бонифицират ДПС и да им вършат услуги, които не им се полагат".

По думите на Искрен Веселинов управляващата партия има време да преосмисли решението си, в противен случай „коалицията ще се разпадне“:

"За нас това е възлово, идеологическо, борбата с битовата престъпност е един от основните приоритети на това правителство, затова сме се хванали с ГЕРБ. Казвам, че за нас това е денонсиране на споразумението. Имат време да се поправят, имат време да го гласуваме отново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят".