Три учителки от детска градина в столицата са заразени с COVID-19 след като са били на екскурзия в Сърница, където е и едно от огнищата на коронавирус в страната. Това съобщи директорът на столичното РЗИ. Екипи на започнаха изследване на целия персонал от 49 човека, като групите където има положителни проби ще бъдат затворени за днес.

"Информацията, която имаме, е, че учителките са били в Сърница", каза ръководителят на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Той посочи, че се прави епидемиологично проучване, за да се установи кой къде е бил, но побърза да каже, че учителките нарушили призива на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев да не се ходи в Сърница.

По думите на Пенчев, учителките били в петък (5 юни) в Сърница, но той подчерта, че не може да се каже дали са се заразили там.

Общо около 25 деца от детската градина са били в контакт с учителките.

Късно снощи кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че три учителки от персонала на детска градина №50 в район "Възраждане" са с положителен резултат за Ковид-19 от направени бързи тестове

В днешния ден двете групи - Първа В и Четвърта А, в които те са преподавали, са затворени. Директорът на детската градина уведомява родителите на всички деца, които посещават градина, написа Фандъкова.

"Създаваме организация за тестването на децата от двете групи, за която ще информираме родителите в рамките на утрешния ден. Екипи на Столичната здравна инспекция започват тестове на целия персонал на градината. Започна и пълната дезинфекция на детската градина от екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция", уточни кметът и призова родителите на деца, които посещават детската градина, с изключение на Първа В и Четвърта А, които се затварят, при възможност да оставят децата си вкъщи през следващите няколко дни.

 

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас са 79

Седемдесет и девет нови случая на COVID-19 у нас

отчита Националната информационна система.

През последните 24 часа у нас за коронавирусна инфекция са изследвани 1777 проби. 79 от тях са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас - 2; Враца - 1; Кърджали - 1; Пазарджик - 16; Плевен - 4; Пловдив - 1; Разград - 2; Сливен - 16; София област - 5; София град - 18; Шумен - 12; Ямбол - 1.

Потвърдените в България случаи на новия коронавирус към момента са общо 2889, от които активни са 1099. Излекуваните лица са 1623, от които 36 са регистрирани през изминалото денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 161 пациенти с доказан COVID-19, като 13 от тях са настанени в интензивни структури.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 302 лица - медицински служители. Пет са общо новите случаи, установени в София, Сливен и Ямбол.

167 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През изминалите 24 часа са регистрирани 3 нови смъртни случая. Касае се за:

Жена на 76 години с пневмония и придружаващо сърдечно заболяване;

Мъж на 53 години с придружаващо сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване;

Мъж на 76 години с пневмония и с други придружаващи заболявания.

Днес се очаква премиерът Бойко Борисов и членове на Националния оперативен щаб да обсъдят предложение да се удължи противоепидемичната обстановка и след 14 юни.

Вчера главния държавен санитарен инспектор доцент Ангел Кунчев поиска удължаването заради броя на установените през последните дни случаи на коронавирусна инфекция в родопски общини и в Сливен, където се оформиха огнища на заразата.

"Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките - по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, планината, ресторанти", обясни главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Окончателното решение ще е на правителството, като то се очаква да бъде обявено от Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес.