Прокуратурата е получила доклада на ДАНС за 14 от най-големите приватизационни сделки от периода на прехода, това обяви в Пешера главният прокурор Иван Гешев: 

"Като се започне с "Кремиковци"! Получен е докладът. В момента той е разпределен на съответни наблюдаващи прокурори във ВКП, за да може да се извърши наказателно-правен анализ и да се прецени, дали са налице основания за ангажиране на наказателна отговорност. Това е по една линия. Втората линия на проверка е от направлението "Граждански съдебен надзор" във ВКП. Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност. Мисля, че до 2-3 седмици ще оповестим резултата от този наказателно-правен анализ, който ви обясних".

През февруари Гешев възложи на ДАНС "извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес" и на последващия контрол, осъществяван от държавата. Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

Главният прокурор препоръча на всеки да прочете показанията на обвиняемия по досъдебното дело „Боклук Гейт Богданов, за да се разбере как е правен опит да се унищожи природата ни.

В пещера Иван Гешев бе по повод акция срещу битовата престъпност. Такива днес се провеждат в още 24 населени места в страната. В пещера са задържани 10 души за незаконно притежание на наркотици, оръжие и антики. 

До края на годината Гешев прогнозира сериозен спад на битовата престъпност у нас.