Още три нови положителни проби за коронавирус са установени при работници в предприятието за играчки в Доспат, с което броят на позитивните за Covid-19 работници става 51.

РЗИ Смолян изследва близо 200 контактни.

В община Доспат бяха въведени строги противоепидемични  мерки.

Кметът на община Доспат Елин Радев обяви пред БНР ограниченията, които влизат в сила.

„Забраняваме на обществени места да се събират повече от двама човека, в магазините и заведенията да се спазва дистанция повече от два метра разстояние. Затваряме всички спортни площадки, спортния център, екокъмпинга, детските площадки. Започваме дезинфекция във всички населени места пред магазини, заведения, които работят. Към всички управители на фирми изпратихме писмо да дезинфекцират ежедневно работните места и пред входовете на предприятията. Към момента вечерен час не въвеждаме, КПП-та също“, каза Елин Радев след заседание на Общинския кризисен щаб.

Временно се затваря предприятието за играчки в Доспат, в което бяха установени 48 заразени с коронавирус работници се затваря временно, съобщиха по-рано днес от Областния съвет по сигурност в Смолян.

Предполага се, че заразата идва в Доспат от Сърница, заявиха от РЗИ- Смолян. В цеха в Доспат работят много жители от съседни села, включително и от Сърница, където бе регистрирано огнище на Covid-19.

Не се препоръчват пътувания от и към Доспат, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

Информацията за новозаразените обяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева.

„Нямаме още точно откъде, от кои населени места са положителните лица. След като получим и тази информация, ще започнем епидемиологични проучвания на всичките лица за техни контакти, които ще бъдат изследвани и ще бъдат поставени под домашна карантина. Самите работници, които са положителни, ще бъдат на домашна изолация 28 дни под наблюдението на техните лични лекари“, каза тя.

Току що завърнали се към нормалния начин на живот, хората в община Доспат бяха изненадани.

„Не съм запознат“.

„Нормално е да се притесняваме. Ще живеем, ще спазваме карантината“.

Очаква се утре директорите на здравните инспекции на трите съседни области Смолян, Благоевград и Пазарджик да се срещнат с главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да се вземат общи противоепидемични мерки.