Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви в Карлово, че започват цялостни проверки на три обекта за рециклиране на отпадъци в Монтана, Плевен и Пловдив.

Той припомни, че проверките стартират след образуваните досъдебни производства и предприетите действия от прокуратурата относно вноса на опасни отпадъци от чужбина, които са рециклирани и преработени в акумулатори.

Една от трите мощности за рециклиране на отпадъци е много модерна, прави и нови акумулатори. За друга фирма има съмнения, че в базата й дори няма ток и вода, каза министър Димитров и подчерта, че всичко ще се провери обстойно:

"Не съм съгласен да влизат от чужбина отпадъци, като една свободна стопанска инициатива, след което се оказва, че не са изнесени в чужбина, не са усвоени в България, седят по сметища или по складове.

Това противоречи на издадените комплексни разрешителни, разрешителни от екоинспекцията. Всеки, който сега си е нарушил правилата и задържа повече от разрешената една година такива отпадъци, ще му бъде отнето разрешителното", каза министър Димитров.

Той присъства в Карлово на старта на изграждането на компостираща  инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Проектът се реализира по Оперативната програма "Околна среда" и е на стойност над 4,7 милиона лева.