Комисията по транспорт в Европейския парламент ще гласува позицията си по пакета "Мобилност" преди  той да влезе за вот на второ, окончателно четене в пленарна зала през юли.

Заседанието на комисията няма особено значение, освен да изпрати политически сигнал към евродепутатите, заявиха запознати. Ето какво споделиха за очакванията си пред "Хоризонт" Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на транспортната комисия и Андрей Новаков от Европейската народна партия, неин заместващ член:

„Моите надежди не са свързани толкова с предстоящото заседание на Комисията по транспорт, защото аз не виждам политическа воля за промяна на това статукво, което беше договорено преди няколко месеца.

Депутатите са останали същите, те са представители на новия Европейски парламент и няма нито един, който да не е запознат с казуса „Мобилност“ и няма нито един, който да не е получил съответните указания от своето национално правителство.

„Нека да кажем, че не очакваме чудеса, но работим за справедливост. Към момента, ако можем да наречем всички ние  - българите от различните партии в Комисията по транспорт, от отбор, то нашият отбор е силен.

Вотът в пленарна зала по пакета е предвиден за 8 юли. За да бъдат приети внесените поправки по пакета, в т.ч. и от български евродепутати за връщането на камионите и водачите, е необходимо абсолютно мнозинство, което е малко вероятно да бъде постигнато.

Междувременно Съюзът на международните превозвачи и браншови организации от още шест държави прогнозират повече вредни емисии и допълнително натоварване на пътищата и границите, ако европейските институции приемат задължителното връщане на камиони в страната на регистрация през 4 седмици.

Открито писмо на превозвачите е изпратено до членовете на Транспортната комисия в Европейския парламент.

Под общата позиция са се подписали фирми от България, Полша, Унгария, Румъния, Литва, Кипър и Малта.