Не очаквам да има втора вълна на зараза от коронавирус през есента в този апокалиптичен смисъл, в който се говори. Това коментира в Русе доц. Атанас Мангъров - началник на Детската клиника към Инфекциозна болница в София.

По думите му този вирус, ако евентуално остане сред населението, в никакъв случай няма да предизвика епидемична заболяемост - "в този смисъл, в който се очаква, когато се казва за втора, трета вълна".

"По начало тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Мисля, че в момента сценарият, който се развива, в значителна степен повтаря това, което се случи през 2002 - 2003 година. Тогава първият вирус на SARS се появи през ноември 2002 г., вихри се цяла зима и пролет на 2003 г., а през юни 2003 г. изчезна. Това е, което може да се очаква. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и на епидемични взривове", заяви Мангъров, цитиран от БТА.

По думите му обстановката в момента се нормализира.

"Вижда се, че нещата вървят към своя край. Хубаво е, колкото може по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот. Хубаво е също така да спрат тези сутрешни изпълнения с Щаба, от които мисля, че няма нищо добро. Хубаво е да се обърнем назад и да погледнем това, което се случи, да се опитаме да разберем защо се случи. Защото всеки, който не познава, който не прави разбор на историята си, е осъден да я повтаря", заяви Мангъров.