ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

Предложението на ВМРО е в следствие на множество срещи с патриотични неправителствени организации още от началото на годината.

Според зам.-председателя на партията Искрен Веселинов изменението е изключително важно за националната ни идентичност и ще сложи край на спора, който у нас се води без особени исторически аргументи за това каква азбука е кирилицата.

„Цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, знае, че ако глаголицата има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи, за нуждите на българската държава. Разпространена е от българската държава и всъщност на този формален спор, не във вътрешнополитически план в страната, да се сложи една точка“, каза Веселинов.

Идеята на патриотичната партия е още преди спорната изложба в руския културно-информационен център на 24 май, която представя Кирил и Методий като руски просветители.

„Надявахме се преди 24 май да сме направили промяната. Принудителната ваканция на парламента, както разбирате, малко или много осуети нещата, но пък вдигна темата. Смятаме, че в европейските институции също трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата, това е българска азбука. И без да оспорваме правото на всеки след това присъединил се да пише на нея, тази историческа истина трябва да бъде по подходящ начин защитена“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.