Във вторник компанията "Гугъл" (Google) беше обвинена, че използва своя браузър в режим "инкогнито", за да проследява активността на потребителите в интернет, показа жалба, заведена във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния.

Съдебният иск е за най-малко 5 млрд. долара, като се обвинява поделението на Alphabet Inc в прикрито събиране на информация за това, което хората гледат онлайн и къде разглеждат, въпреки че използват това, което Google нарича режим "инкогнито".

Заведеният общ иск има за цел да предостави на всеки един потребител, участващ в делото, поне по 5000 долара, като се твърди, че "Гугъл" нарушава законодателството за подслушване и поверителност. Тъй като съдебният иск включва милиони потребители, Google може би ще трябва да плати до 5 милиарда долара, ако загуби делото.

Според жалбата "Гугъл" използва частна информация от американски граждани и научава за техните приятелства, хобита, любими храни, навици за пазаруване и дори за "най-интимните и потенциално смущаващи неща", които се търсят онлайн. "Google не може да продължи да участва в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон“, се казва в оплакването.

Според обвинението "Гугъл" събира тези данни чрез Google Analytics, Google Ad Manager и други приложения и приставки за уебсайтове, включително приложения за смартфони, независимо дали потребителите кликват върху поддържаните от Google реклами.