Посетителите ще могат да я видят от 1 юли в културния център „Жорж Помпиду”

Тази неделя (31 май) ни напусна един от най-ярките артисти в съвременния свят на изкуството - визуалният артист с неповторим усет за естетика Христо Явашев – Кристо. Той заминава за Париж само на 23 години, а днес градът се готви да реализира два от неговите мечтани проекта, един от които - е опаковането на Триумфалната арка. Как френската столица помни твореца – разказва Петя Желева.

Вчера в свое слово президентът Макрон нарече Кристо „творец, притежаващ геният на великолепието”. Директорът на Българския културен център в Париж – Десислава Бинева разказва за живота на твореца във френската столица. Кристо се установява в Париж през 1958 г. и живее там до 1964 г. Това е основополагащ период за него, за кариерата му и за личния му живот. В началото 20-годишният творец се издържа, рисувайки портрети. Така се запознава със съпругата си Жан-Клод. Целият им съвместен живот е изпълнен с огромна обич, голямо приятелство и партньорство в работата, предава Нова тв.

„През 1958 г. Христо Явашев започва да опакова. Първоначално малки предмети, кутии, бутилки. На площад Трокадеро в Париж прави първата си арт инсталация навън. Той опакова една от статуите на площада. По-късно заедно със съпругата си Жан-Клод реализират един от първите си съвместни проекти на улица „Висконти” – те я барикадират с нефтени варели в знак на протест срещу Берлинската стена, която е изградена малко по-рано. Това е един от редките проекти на Кристо, в който има ярко политическо послание”, разказва Бинева.

След тези проекти животът отвежда твореца в Америка, а през 1985 г. той се връща в Париж, за да опакова един от мостовете над Сена – Пон Ньоф . Проектът струва 4 милиона долара, които семейството заплаща изцяло самостоятелно.

Идеята да опакова Триумфалната арка се заражда преди повече от 60 г. Днес центърът „Жорж Помпиду” подготвя голяма изложба за парижкия период на Кристо и Жан-Клод и желанието им е опаковането на арката да съпътства изложбата. Поради пандемията и двете събития са отложени.

Софи Дюплекс – куратор в културния център „Жорж Помпиду” съобщи, че въпреки всички обстоятелства, изложбата „Кристо и Жан-Клод, Париж” ще бъде открита на 1 юли и ще бъде отворена три месеца и половина за посетители.