Европейската комисия обмисля въвеждането на годишен данък за около 70 хил. големи компании, които искат да получат достъп до пазара на Европейския съюз. Допълнителният налог ще помогне за връщането на заемните средства, с които ще се финансира програмата за икономическото възстановяване на Блока на стойност 750 млрд. евро. Това обяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан в интервю за Financial Times, призовавайки държавите членки да подкрепят подготвяните идеи за годишни данъци, които да генерират т.нар. „собствени средства“ на Общността.

Според него пред Европейската комисия няма практическа алтернатива, освен да набави нови източници на директни приходи за обслужване на дълга, който институцията ще поеме за осъществяване на плана за възстановяване, представен миналата седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. В тези директни приходи може да бъде включен и този данък, от който да бъдат събирани по 10 млрд. евро на година от 70 хил. компании, които генерират годишен оборот над 750 млн. евро и оперират на единния европейски пазар.

„Това, към което се стремим, е най-късно до края на 2027 г. да имаме функциониращ постоянен поток на нови собствени ресурси към общия бюджет“, заявява в интервюто комисарят и добавя, че в крайна сметка очаква ЕС да набавя около 15 - 20 млрд. евро собствени средства от въвеждането на данъци.

„Единственият друг вариант за увеличаване на приходите е неприемливото от политическа гледна точка свиване на разходите и увеличаване на бюджетните вноски от държавите членки. Не виждам истински алтернативи. По-малък бюджет няма да бъде приемлив за огромното мнозинство от държавите членки, а по отношение на по-високи вноски не виждам желание от никого“, обясни Хан.

Данъкът върху големите компании, който е в ранен етап на обсъждане в Комисията, ще бъде под формата на еднократно годишно плащане за използване на единния пазар на Европейския съюз. Мащабът на този „данък за достъп“ би варирал в зависимост от размера на компанията, заяви Хан и добави, че големите предприятия могат да бъдат разделени на две или три категории. Идеята е част от „менюто“ за възможните варианти за набиране на приходи, сред които е и данъка върху цифровите компании.

Еврокомисарят по бюджета настоя, че данъчните предложения „не са насочени към отделните данъкоплатци, но от друга страна се вписват идеално в нашите политически приоритети“.

Той отхвърли предложения от някои коментатори, че новите планове за данъци и дългове представляват момент, в който ЕС скача към напълно развит фискален съюз. „Това, което правим тук, е строго ограничено във времето. Може би измерението изнервя някои хора, но ние не финансираме стари дългове, не предоставяме бюджетна подкрепа, а събираме пари на капиталовия пазар, за да инвестираме във възстановяване и устойчивост на нашите страни и компании. Това трябва да се разглежда като инвестиция“, допълни Хан.

Той подчерта, че разходите ще бъдат придружени от реформи в отделните държави членки, които да ги направи по-малко разчитащи на подкрепата на другите в случай на бъдещи кризи. „Не е устойчиво, ако една страна винаги иска подкрепа, тъй като не е в състояние сама да финансира възстановяването. Това е един вид призив за събуждане за някои страни“.

Сред ключовите бариери пред плана е противопоставянето между т.нар. „пестеливи държави“ - Австрия, Дания, Холандия и Швеция. Хан обаче ги призовава да го направят, тъй като инвестициите и реформите, предизвикани от фонда за възстановяване, трябва да направят европейските държави членки и компаниите „по-устойчиви, по-подходящи и по-добре оборудвани за бъдеща криза“, аргументира се той. Според него това би било в интерес на целия блок.

„Ако погледнете в миналото, някои държави винаги са били по-силно засегнати от криза, отколкото други - и обикновено са едни и същи“, каза той.

„Говорим толкова много за конвергенция, солидарност: това означава да помогнем на онези, които имат повече проблеми в момента или в миналото, да подобрят ситуацията, за да бъдат по-добре подготвени и по-малко зависими от подкрепата на другите, ако има друга криза“, завършва Хан.