Шеста нощ продължават протестите в Съединените щати. Комендантски час е въведен в редица градове в страната в опит да се предотвратят сблъсъци между протестиращи и полиция. Протестите са предизвикани от смъртта на афроамериканец при арестуването му в Минеаполис.

От събота вечер в Чикаго е въведен полицейски час. Това не се е случвало в Америка от 1968 г. Жителите на града нямат право да излизат от домовете си от 21.00 до 6.00 сутринта. 

В централната част на града са вдигнати мостовете, за да не може да се преминава реката. Общественият транспорт е спрян. Снощи след поредната вечер на бурни протести губернаторът на щата Илинойс Джейби Прицгер разпореди 375 военнослужещи от Националната гвардия да подкрепят полицията в Чикаго.

Протестите, започнали като мирни, прераснаха в насилие, палежи и грабежи. Счупени витрини, тълпи от нахлуващи в магазините хора и разграбващи каквото им попадне по Стейт стрийт и Мичиган авеню в самия център на Чикаго.

След опитите на полицията да ограничи достъпа на протестиращите до центъра, те се разпиляха в много други райони и към предградията.

Според информация на генералното консулство в Чикаго, до момента няма застрашени или пострадали български граждани, но от Българо-американската полицейска асоциация съобщиха, че полицейски служител от български произход, пожелал анонимност, е бил наранен със стъклена бутилка.

Полицейски час беше наложен в близо 40 града, но хората масово го игнорираха, което повиши напрежението. 

 

Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис, въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ за да разпръсне демонстранти и задържа 17 души. Двайсет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите.

Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ за да разпръсне демонстранти и задържа 17 души. Двайсет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите.