Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста петима от обвинените за случая с опасния боклук. Сред тях са заместник - министърът на околната среда Красимир Живков и бизнесменът Атанас Бобоков.

Съдия Aнгeлинa Гepгинcĸa постанови нaй-тeжĸaтa мяpĸa зa неотклонение и за бившия директор на PИOCB-Πлeвeн Гaбpиeл Caвoв и бизнесмените Hиĸoлaй Mиxoвcĸи и Aйгюн Eминoв. За последния прокуратурата искаше "домашен арест". 

Πoд "домашен арест" ще е само  Bacил Бoгдaнoв - бивш служител на братя Бoбoĸoви. Той ще бъде проследяван c електронна гривна.

Часове наред адвокати, обвиняеми и прокуратура спореха за качеството на събраните доказателства, че шестимата са действали като организирана престъпна група за внос и преработка на боклук:

"За да е престъпна група, трябва да се сдружили и да вършат престъпления. Прокуратурата не казва какви престъпления са искали да вършат", каза извън съдебната зала адвокатът на Пламен Бобоков Илиян Василев.

"Безспорно, според нас са налице и трите комулативни изискуеми предпоставки от Наказателно-процесуалния кодекс. Има обосновано предположение, че те са автори на деянието, за което са привлечени в качеството на обвиняеми и това безспорно се извлича от доказателствата, които са представени на съдебния състав, на защитата, в обем 66 тома", каза прокурор Генка Брезашка.

Съдът обаче се довери на тезата на държавното обвинение, че е налице  "разумното подозрение“ за участието на задържаните в престъпната схема.

Седмият в групата  - Пламен Бобоков, не беше в залата, защото прокуратурата го пусна от ареста срещу парична гаранция от един милион лева.