"Скептици" на Людмил Тодоров (Сиела), "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов (Хермес) и "Влакът за Емаус" на Теодора Димова (Сиела) са първите номинирани книги за наградата "Хеликон" за 2014 година, съобщиха от "Хеликон".

Членовете на журито Кристин Димитрова, Калин Донков (председател), Бойко Ламбовски, Андрей Захариев и Юри Лазаров отново извадиха списъците с книгите и ситните бележки около заглавията и след неизбежния кратък анализ на ситуацията в страната, захванаха дългия спор: кои три от всичките през тази зима...

Людмил Тодоров храбро крачи по стъпките на Христо Карастоянов и Радослав Парушев: това е третата му номинация. През миналата година той бе номиниран два пъти – за "Разкази" и "Шлеп в пустинята" (Жанет 45).

С "Портрет на художника като млад" Недялко Славов завършва триптиха си (според Емил Андреев) – след "Фаустино" и "Вертиго". "Влакът за Емаус" на Теодора Димова отново пътува през живота ни, среща ни с любовта и разкрива вярата ни в Христа. Зимните номинации ще бъдат връчени на 26 февруари, сряда от 18 часа в книжарницата "Хеликон България" на булевард "Цар Освободител" № 4.