Южна Корея затвори повече от 200 училища дни след отварянето им. Решението е взето заради нови огнища на зараза с коронавирус, информира Би Би Си.

За последните 24 часа са потвърдени 56 нови случая в сравнение с двумесечния връх от 79 вчера, но има притеснения, че тези случаи са близо до гъстонаселени райони.

Повечето нови случаи са свързани с център за дистрибуция западно от столицата Сеул. Складът е на най-голямата фирма за електронна търговия Coupang. Властите обявиха, че обектът не спазва стриктно противоепидемиологичните мерки. Здравни представители дори откриха следи от вируса върху дрехи и обувки на работници. Те успяха да проследят, открият и тестват хиляди работници. През следващите две седмици ще продължат проверките.

Огнището в склада е описвано от властите като "кризисна ситуация".

Опасенията от повторно разпространение на заразата принудиха 251 училища да затворят дни след отварянето им, докато в същото време се отлага отварянето на други стотици училища.

Парковете и музеите ще бъдат затворени в Сеул и градовете около столицата. Фирмите са насърчавани да осигурят на работниците гъвкаво работно време. Също така хората са призовани още веднъж да избягват масови мероприятия.

В Южна Корея никога не са налагали пълна блокада, а вместо това страната разчита на агресивни мерки за проследяване и тестване. Повечето от мерките за социална дистанция са доброволни, а апелът към обществото е емоционален.

Вчера здравният министър Пак Ньон-ху съобщи, че правителството ще бъде принудено да върне всички мерки за социална дистанция, ако страната регистрира повече от 50 нови случая на ден най-малко седем поредни дни.