Френският автомобилостроител Renault съобщи, че планира съкращаване на 15 000 работни места в цял свят, от които 4500 във Франция, предават Ройтерс и Франс прес. Мярката се предприема в рамките на план за икономии за 2 милиарда евро за период от три години, включващ преструктуриране на инженеринговата дейност и средствата за производство.

"Планът е жизненоважен", заяви генералният директор Клотилд Делбос в комюнике.

Renault страда от свръхмощности в производството си в световен план. През февруари компанията обяви първа загуба от десет години и започна с отслабени позиции кризата с коронавируса. Сега, планът за съкращения представлява намаление на щата с малко под 10 процента. Миналата година служителите на Рено по света са били 180 000, а във Франция - 48 500.

"Това ще става чрез естествено и доброволно напускане", уточни пред Ройтерс Франк Даут, представител на синдиката Се Еф Де Те (CFDT), след извънредно заседание на синдикатите. Той допълни, че ръководството е обещало всичко да бъде съгласувано с държавните власти и профсъюзните организации. 

Планът на групата, обединяваща пет марки - освен Renault, също и Алпин (Alpine), Дачия (Dacia), Лада (Lada) и Самсунг мотърс (Samsung Motors) - засяга четири обекта във Франция: в Кодан, Шоази-льо-Роа, Диеп и Мобьож. Той включва и прекратяване на производството на автомобили във Флен и спиране на модела Зое (Zoe) след 2024 година. Заводът там ще бъде преструктуриран и ще поеме дейността на обекта в Шоази-льо-Роа, където 260 души работят по рециклиране на авточасти.

В международен план Renault обяви спиране на проекти за увеличаване на мощности в Мароко и в Румъния. Компанията обмисля адаптиране на производствените мощности в Русия и рационализация на изработката на скоростни кутии по света.

След медийните слухове за закриване на обекти във Франция, френският президент Еманюел Макрон във вторник поиска гаранции за бъдещето на служителите. Той предупреди Renault, че гарантираният от държавата заем от 5 милиарда евро няма да бъде подписан преди да бъдат проведени разговори в началото на идната седмица. Френската държава е най-големият акционер в групата с дял от 15 процента от капитала.