Жители на село Щръклево се натъкнаха на мъртва риба в езерото, което се намира в района, предаде БНТ.

Замърсяване на водоема или бракониерство е причина за измирането на рибата проверяват служители на регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури.

Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката по брега на езерото. Открили ги местни рибари, но отказват да застанат пред камерата ни. Предполагат, че рибата е мъртва заради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма. Управителят на свинекомплекса обаче отрича да има нещо общо.

Моята свинеферма няма как да замърси езерото поради простата причина, че събираме торовата маса в торови хранилища и от там се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите, заяви Ангел Маринов - управител на семейна свинеферма.

Водоемът се използва за любителски риболов. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са пострадали. Хора от Щръклево не изключват намесата на бракониери.

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури казаха, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

Тези уреди, някои от тях имат селекция и за сом, но пак казвам, че е малко вероятно. Може да е от външно замърсяване, има наблизо животновъдни обекти, от торни ями, съобщиха от ИАРА.

След проверката от регионалната екоинспекция твърдят, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 м. В близост няма промишлени обекти. Все още не е установено и чия собственост е водоемът.