Днешното заседание по прословутото вече дело „Октопод“ срещу Алексей Петров бе отложено, защото съдия Румяна Ченалова бе привикана да даде обяснения пред Висшия съдебен съвет.
Срещу нея се води дисциплинарно производство заради повдигнатото й от македонската прокуратура обвинение за източване на близо 8 млн. евро от бившия тютюнев монопол „Македония табак“, съобщава BPost.

Преди седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски разказа, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е настоявал главният прокурор Сотир Цацаров да прикрие разследването срещу нея. Обвинител №1 отрече това и заяви, че е отправил запитване до македонския си колега. "Ако македонската прокуратура прецени, че по образуваното срещу Ченалова досъдебно производство тя трябва да бъде привлечена като обвиняем, на следващия ден ще направя предложение за отстраняването й", увери главният прокурор.

Разследването срещу Румяна Ченалова е за нейни действия като адвокат от Стара Загора преди около 10 г. Според публикации в македонските медии, управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

По данни от македонските прокурори, Ченалова е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара.

По думите на Ченалова изслушването й пред ВСС днес се е провалило, но засега не е ясно защо.

Според съдийката не било морално да се коментират твърденията, че й е упражняван натиск да реши процеса в определена посока. Попитана дали ще си направи отвод, тя отговори, че това решение ще бъде взето от съдебния състав, но ако това се случи, делото трябва да започне отначало.

Румяна Ченалова беше и съдия по делото "Соло" и оправда подсъдимия за двойното убийство Илиан Тодоров, който обаче на втора инстанция получи доживотна присъда.