Изследване на финландски учени установи, че кучетата са способни да надушат COVID-19. В научните кръгове това се посреща със смесени чувства, въпреки че за острото обоняние на кучетата се знае отдавна, пише „Дойче веле“.

Автори на новото изследване са специалисти от университета в Хелзинки, които първи започнаха да обучават медицински кучета, използвани при поставянето на различни диагнози, да надушват пневмонията COVID-19. Само след няколко седмици кучетата започнали да разпознават по миризмата на урината пациенти с коронавирус, като процентът от грешка бил минимален.

„Ние отдавна обучаваме кучета за откриване на редица заболявания“, споделя Анна Хелм-Брьокман от ветеринарния факултет на университета в Хелзинки. Тя казва, че кучетата са се научили много бързо да разпознават типичната за COVID-19 миризма. Според финландските учени, точността, с която медицинските кучета определят наличието на заболяване е почти същата, както при използването на тестове за коронавирус.

Опасен ли е COVID-19 за самите кучета?

Опитът на изследователите в Хелзинки е изключително важен за техните колеги от Великобритания и Франция, които също работят с животни и се опитват да използват кучета за откриване на пациенти с коронавирус.

В Германия също следят с интерес процеса, но изразяват опасения, че никой не може да гарантира дали процесът на обучение с анализ на заразени пациенти не е опасен за хората и животните. Там чакат да се събере повече информация, за да започнат обучението на кучета.

През това време финландските учени вече преминават към следващия етап на проучването, при което ще се разшири обемът на случаите на откриване на коронавирус. Едва след успешното провеждане на този етап ще започне обсъждане на използването на кучета при работа с пациенти с COVID-19.

COVID-19 има специфична миризма

Учените все още не са наясно, кои именно вещества в урината на пациента „сигнализират“ на кучетата за наличието на коронавирусна инфекция. Оказва се, че не е никак лесно това да бъде установено, особено като се отчете фактът, че SARS-CoV-2 уврежда не само белите дробове, но и стените на кръвоносните съдове, бъбреците и различни вътрешни органи.

Германските учени признават, че някои болести имат свой специфичен маркер – особена миризма, която обучените кучета разпознават много добре.

Така например кучетата определят с точност до 93 % наличието на рак на гърдата, а на рак на белите дробове – до 97 %. С висока точност кучетата могат да уловят миризмата при рак на кожата, на стомаха и на простатата.

Служебни кучета в болниците и летищата

Кучетата, за разлика от хората, притежават много силно обоняние. Човекът има 5 милиона клетки, улавящи миризмите. При дакела те са 125 милиона, а при овчарката – 220 милиона. За обучение обикновено се избират лабрадори, ретривъри, кокершпаньоли или овчарки, като животното се тренира на една определена миризма. Това може да бъде наркотик, взрив или маркер на някое заболяване. След като животното разпознае миризмата по време на тренировка, се чува специфично щракване и то бива възнаградено с любимото си лакомство, разкриват част от обучението треньорите.

И днес медицински кучета „работят“ в болници и клиники, но това все още е рядко срещано явление. Обикновено собствениците им просто помагат на медицинските заведения на доброволни начала. В научните среди има привърженици, както и категорични противници на използването на кучета за диагностика на заболявания. При всички случаи, дори и при откриването на специфична миризма от страна на кучето, трябва да се направят допълнителни изследвания и едва тогава да се постави окончателна диагноза на пациента.

За момента се планира кучета, обучени да откриват COVID-19, да бъдат използвани на летищата. Това ще позволи за кратко време да се направи първоначален „преглед“ на пристигащите пътници. Онези, които служебните кучета определят, ще бъдат изпращани на тест за коронавирус.