Ryanair ще обжалва спасителния пакет държавна помощ на стойност 9 милиарда евро за Lufthansa, каза главният изпълнителен директор на бюджетната авиокомпания Майкъл О’Лиъри в изявление днес, цитирано от Ройтерс.

Правителствената помощ ще позволи на Lufthansa да се „включи в продажбата на по-ниски разходи“ и ще затрудни конкуренцията за Ryanair, нейното дъщерно дружество Laudamotion и конкурентния нискотарифен превозвач easyJet, заяви О’Лиъри.

„Ryanair ще обжалва този последен пример за незаконна държавна помощ на Lufthansa, което ще наруши масово конкуренцията“, добави той в изявлението.

Базираният в Дъблин авиопревозвач, който е най-голямата нискотарифна компания в Европа, вече поиска от Европейския съд да отмени данъчните пакети, предлагани от Франция и Швеция единствено на авиокомпаниите, регистрирани в тези страни.

О'Лиъри също предупреди, че Ryanair ще оспори предложената сделка за помощ в размер на 767 милиона евро за притежаваната от Lufthansa Austrian Airlines, с която се конкурира дъщерното дружество на ирландската група Laudamotion.

Ryanair твърди, че се противопоставя на такива сделки, тъй като те са незаконна държавна помощ съгласно европейското законодателство, но подкрепя схемите, включително държавното подпомагане на заплатите заради Covid-19, тъй като те са достъпни за всички предприятия, така че не са незаконни.

Освен спасителните пакети от Германия и Австрия, Lufthansa си осигури кредитни гаранции от Швейцария за дъщерното си дружество Swiss Airlines и води преговори с белгийското правителство за подкрепа на Brussels Airlines, припомня "Айриш Таймс".

Наскоро О’Лиъри заяви, че Lufthansa обикаля Европа, молейки за държавна помощ като „пиян чичо“, изпиващ недовършените напитки на сватба.
Като част от германската сделка, правителството, водено от канцлера Ангела Меркел, ще плати около 300 милиона евро за нови акции на Lufthansa по 2,56 евро всяка. Споразумението включва също 5,7 милиарда евро инвестиция чрез така нареченото "мълчаливо участие", хибрид на дълга и собствения капитал. Освен това държавата ще подкрепи тригодишен заем от 3 милиарда евро.