По сигнал на Сдружение „Зелени Балкани“ Окръжната прокуратура в Кърджали е образувала досъдебно производство за незаконен отстрел на защитен от закона черен лешояд в района на община Черноочене.

Според данни от сателитен предавател черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк, е застрелян на територията на държавното ловно стопанство „Женда“, заяви пред БНР Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на организацията „Зелени Балкани“.

„Това, ако наистина е така, е допълнителен удар, защото, ако извършителят е служител на ловното стопанство, т.е. горски, това са хората, на които им е вменено и отредено да опазват защитените видове. Намерихме птицата бедстваща отвън, на оградата, на ловното стопанство“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Без отговор от институции от края на март

Черният лешояд Ултрон е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско в края на март.

Този път природозащитниците, които от 30 години работят за завръщането на ценния вид у нас, изневеряват на традицията си и не алармират обществеността, а подават сигнал до всички възможни институции с надеждата най-после някой да бъде наказан.

„Не ми е известен случай в България за санкциониран бракониер за рядък и защитен вид“, каза Ивелин Иванов.

А птицата е защитен вид.

„Предвид неговата степен на защита, това е един от най-редките видове в Европа и света. И извършителят би трябвало да лежи в затвора“, каза Иванов.

Съобщение от прокуратурата след бурна обществена реакция

До вчера обаче природозащитната организация не получава информация някоя институция да се е задействала. И сигнализира медиите.

След активен медиен интерес и бурна обществена реакция днес Окръжната прокуратура в Кърджали съобщи на сайта си, че на 24 април е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278д. от Наказателния кодекс, според който ако някой противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени животни се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

От „Зелени Балкани“ търсят съдействие за информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.