Без шествия и тържествени церемонии, а по-скоро виртуално ще е тази година честването на националния празник 24 май - денят на българската просвета, култура и славянската писменост на Кирил и Методий. "Дневник" събра информация за събитията по повод празника.

 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова в 10 часа ще положат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Цветя ще поднесат и служителите на библиотеката, която е подготвила и множество онлайн събития:

 

Виртуална изложба "Иван Вазов: Документи и свидетелства за живота и дейността" по повод 170-годишнината на писателя; Онлайн поредица "Перли в Короната", в която се представят истории за документи, притежание на библиотеката; Рубриката "Духът на словото" - поредица от всекидневни виртуални срещи с изтъкнати български поети и писатели. В всички събития можете да се запознаете на сайта на библиотеката.

 

Празнични програми са подготвили и телевизиите. Нов музикален клип на химна "Върви народе възродени!", годишните награди "Питагор" за постижения в науката, книгите и новите технологии са акцентите на празничната програма на БНТ, съобщиха от медиата. "Нова телевизия" ще излъчи българския филм "Писма от Антарктида".

 

Българска музика, изпълнена от съставите на БНР, ще излъчат едновременно 11 български културни институти в Европа на 24 май. Празничният концерт ще започне в 12 ч. българско време с химна "Върви, народе възродени" и ще бъде излъчен на всички платформи на българските културни институти във Варшава, Виена, Братислава, Берлин, Будапеща, Лондон, Москва, Париж, Прага, Рим и Скопие. Проектът е под патронажа на Министерството на културата.

 

В същото време Инициативният комитет на работещите български танцови, творчески и музикални дейци организира мирен протест от 11.45 ч. на пл. "Независимост" в София в района на стъклените куполи с искането да се разреши работата в помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство. От 11 май посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития, провеждащи се на сцени на открито, са позволени, но при спазване на определени изисквания за дистанция.

 

От 9.30 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена литургия от Мелнишкия епископ Герасим, а тържественият молебен по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще оглави патриарх Неофит. Молебенът започва в 11 часа и ще бъде излъчен на живо на страницата на Св. Синод във Фейсбук.

 

На 24 май Пловдивският митрополит Николай ще оглави молебен в храм "Св. св. Кирил и Методий" в града от 10.30 часа.

 

Културата в България през 2019 г.

 

Към края на 2019 г. в България работят 160 самостоятелни музея,74 театъра и 47 библиотеки (с фонд над 200 хил. библиотечни единици - книги, продължаващи издания - вестници, списания, бюлетини и др., аудио-визуални, електронни, графични и картографски издания). Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и обобщават информацията за културата в България през 2019 г.

 

Регистрираните в библиотеките читатели са 243 хил., което е с 1.9% повече в сравнение с предходната 2018 година, докато посещенията се увеличават с 4.1% и достигат 4 751 хиляди. Заетият от читателите библиотечен фонд е 6 542 хил. библиотечни единици. В Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" през 2019 г. има регистрирани 8 262 хил. библиотечни документа, или с 69 хил. повече в сравнение с предходната година.

 

През 2019 г. са произведени общо 104 пълнометражни , късометражни и среднометражни филма, в това число 51 за киномрежата, 41 за телевизията. Дигитално са заснети 90.4% от филмите. В края на 2019 г. кината в страната са 74, а киноекраните - 237 като броят им се увеличава съответно с 5, и 11 спрямо 2018 година.

 

В България през миналата година са работили 82 лицензирани радиооператори, които са излъчили 721.4 хил. часа радиопредавания, или с 0.8% (5.6 хил. часа) по-малко в сравнение с 2018 година. Най-голям е делът на излъчените музикални предавания - 54.7%, следван от новините (бюлетини, коментари, спортни новини и прогнози за времето) - 11.6%.

Общо 128 са лицензираните български телевизионни оператори, функционирали през миналата година (с 12 повече от предходната). Телевизиите с наземно разпръскване и тези по кабел и сателит са излъчили програми с обща продължителност 855.7 хил. часа, или с 15.2% повече в сравнение с 2018 година. Специализираните предавания са разпределени по часове, като художествените предавания (игрални, телевизионни и видеофилми) са заели общо 196.1 хил. часа; музикалните предавания -119.0 хил. часа; новините и прогнозите за времето - 93.9 хил. часа; за реклами са отделени 50.8 хил. часа; за образователни предавания - 10.5 хил. часа.