„Обединени патриоти“ предлагат законопроект за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Защита може да получи длъжник, който има едно или повече задължения с общ размер до 200 000 лева.

Партиите от малката коалиция представиха общия законопроект, чиято основна цел е да реши проблема с длъжниците. След извънредното положение и ситуацията с коронавируса от ВМРО очакват бум на такива.

Затова и заедно с НФСБ са изготвили закона за личния фалит, като от него ще могат да се възползват само добросъвестни лица, обясни съпредседателят на ОП Искрен Веселинов:

„Всеки почтен български гражданин, който е работил, който може да докаже, че има трудови доходи през последната година, който се е озовал в ролята на длъжник с дълг до 200 000 лева, ще може да влезе в една защитена процедура, при която, изпълнявайки и удовлетворявайки кредиторите в рамките на 5 години, след това ще може да бъдат заличени неговите задължения“.

Лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията, предлагат още патриотите, чиито очаквания са законопроектът да бъде одобрен.

"Не може отговорността за кредита да я носи само кредитополучателят", обясни Искрен Веселинов пред БНР и уточни, че преди да получи кредит всеки човек се проучва от банката, дори той плаща такса за това проучване.

Веселинов заяви, че от 4 месеца ОП разработват този законопроект, т.е. той не е сега подготвен заради кризата с коронавируса.

Законопроектът за защита на физическите лица при неплатежоспособност ще бъде внесен в парламента на 16-и юни, а дотогава ще бъде обсъждан с останалите парламентарни групи.

В предаването "Нещо повече" Веселинов коментира и решението за намаляването на ставката на ДДС като временна мярка, като уточни, че то решение на Коалиционния съвет, а не решение на премиера Бойко Борисов.

"Изсветляването на ресторантьорския бизнес би донесло допълнителен бонус към събираемостта на ДДС. 

Управляващата коалиция не се притеснява от протестите пред Народното събрание и призивите за оставка на правителството, заяви съпредседателят на ОП.