Румънски, български и турски самолети изпълниха мисия на въздушна полиция, като придружиха четири руски самолета, прелетели във вторник над Черно море в близост до въздушното пространство на НАТО, съобщава румънската агенция Аджерпрес.

Говорителят на министерството на националната отбрана на Румъния Константин Спину уточни, че руските самолети не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, но траекторията на полета им е била в близост до него. Той обясни, че руските самолети са навлезли в зона, в която страните имат право да поискат идентификация, а мисията по въздушна полиция е била осъществена под командването на НАТО.

Руските самолети - два бомбардировача Ту-22, придружени от два изтребителя Су-27, са били придружени последователно от два самолета МИГ-21 на румънските ВВС, два български МИГ-29 и два турски Ф-16. Командването на НАТО взема решение какви самолети, изпълняващи мисия по въздушна полиция могат да се вдигнат във въздуха в зависимост от траекторията на полета, каза говорителят на румънското министерство на отбраната.

Обединеното въздушно командване на НАТО посочи на страницата си във Фейсбук, че самолети на въздушната полиция на НАТО от Румъния, България и Турция са били вдигнати заради руска въздушна активност в близост до въздушното пространство на НАТО.

НАТО е решена да защитава въздушното си пространство и отправи ясен сигнал за своя капацитет за реакция. Изтребителите за бързо реагиране на Алианса са в постоянна готовност да излетят в случай на неясна ситуация в близост до въздушното пространство на НАТО, подчертаха от Обединеното въздушно командване.

От пресслужбата на руското министерство на отбраната посочиха, че два бомбардировача Ту-22М3 са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море.

В отделни етапи от маршрута самолетите Ту-22М3 са били съпроводени от изтребители на Южния военен окръг, посочи руското министерство на отбраната и напомни, че далекобойната авиация редовно изпълнява полети над неутрални води в Арктика, северната част на Атлантическия океан, Тихия океан, Черно и Балтийско море.