Започна първата виртуална годишна среща на Световната здравна организация заради пандемията от новия коронавирус. 

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че по-голямата част от населението на света все още е уязвима от коронавируса, тъй като само малка част е успяла да развие антитела.

Той посочи, че в силно засегнатите райони не повече от 20% от хората имат изградени антитела, докато в други региони процентът на имунизираните срещу болестта вероятно е под 10%. "Предстои да извървим дълъг път", заяви шефът на СЗО. 

Изказвайки се на 73-тата сесия на Световната здравна асамблея, ръководителят на СЗО подчерта, че страните трябва да осигурят мерки за откриване и потискане на допълнителни огнища на коронавирус, преди да премахнат въведените ограничителни мерки. Той предупреди, че твърде бързото отваряне на икономиките само ще затрудни възстановяването.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че организацията се нуждае от повече ресурси, за да осигури подкрепа за развиващите се страни.

Президентът на Китай Си Дзинпин беше категоричен, че Китай винаги е действал прозрачно по отношение на коронавируса. 

В редица европейски страни започна облекчаване на карантинните мерки.

В Ирландия отвориха някои магазини, както и футболните игрища, тенис кортовете и игрищата за голф. 

Още четири области в Испания от днес излизат от карантината, която продължава да е в сила за Мадрид и Барселона. 

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се очаква да дадат виртуална обща пресконференция, по време на която да представят "френско-германска инициатива" в рамките на борбата с кризата с коронавируса.