Учители и помощен персонал в детски градини с остра онлайн петиция срещу предстоящото им отваряне, което по думите на премиера Бойко Борисов ще се случи до 24 май. В петицията, получила близо 1000 подписа подкрепа към момента, се настоява градините да останат затворени до 15 септември.

Подкрепилите петицията определят като непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема предвид гледната точка на работещите в тези заведения.

„Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа“, пише в петицията. В нея се обръща внимание на това, че по-голямата част от работещите в детските градини са  в рискова по отношение на Covid-19 група и че при поява само на един случай на заразен с коронавирус - дете или член на персонала- съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.

„Абсолютно съм против да се експериментира с нашето здраве и  със здравето на децата“, пише авторът на петицията Елеонора Петрова и допълва, че работещите в детските градини трябва да спрат опитите да им бъдат извивани ръцете под заплахата от неплатен отпуск, уволнение, глад.

В петицията се посочва още, че ако лекари, полицаи и Националния оперативен щаб са на първа линия в борбата с Covid-19, то работещите с деца са преди тях - на нулева.