Инвеститори и собственици на фирми от граничните райони в България и Гърция алармираха, че не могат да управляват дружествата си заради изискването да спазват 14-дневна карантина при влизане в двете европейски държави. Те изпратиха писмо до правителството и Националния оперативен щаб с искане за преоценка на епидемичната ситуация и отпадане на ограничението. 

Първите мерки за икономическото съживяване след извънредното положение заради коронавируса вече са факт в държавите от ЕС. Една от работещите е отпадането на задължителната 14-дневна карантина за сезонните работници и международните шофьори. Оказа се обаче, че тази мярка не е предвидила предприемачите и собствениците на фирми в граничните райони на съседни държави, което е сериозна пречка да рестартират бизнеса си и да върнат хиляди хора на работа. За това алармираха хора от частния сектор в Петрич и колегите им от Северна Гърция. В писмо до правителството те настояват да се вземат незабавни мерки, разбира се адекватни на епидемичната обстановка в момента. 

Над 2500 са гръцките фирми, регистрирани на територията само на община Петрич, заяви зам.-кметът по финансите Борислав Коларов. Невъзможността да се рестартира бизнеса се отразява не само на икономическата активност, но и на доходите на хората, повечето от които са на борсата или в неплатен отпуск.

От сериозния икономически спад е пострадал и бюджетът на общината, признава заместник-кметът. Още повече, че с решение на ОбС бизнесът беше освободен временно от такси, данъци и наеми на обекти.

Местните власти в граничните райони се надяват на бързо решение между двете държави, което да е в помощ на бизнеса. Катализатор за това е и започващият летен туристически сезон, смята заместник-кметът на Петрич Борислав Коларов.

Бизнесът обаче е категоричен, че условието за 14-дневна карантина пред собствениците на фирми от двете държави трябва да отпадне незабавно, смята адв. Борис Харизанов.