Често когато говорим за промени във Facebook, първата реакция може да не е положителна. Най-популярната социална мрежа в света няколко пъти е променяла дизайна си, а потребителите рядко реагират добре на промените, въпреки че след време всички свикват с тях.

Понякога обаче промените във Facebook са по-дребни и развлекателни. Такава е и новата възможност да си създадете собствен анимационен аватар.

След като вече сте се сдобили с такъв можете да публикувате персонализирани стикери като коментари под публикации, в чатове в Messenger и в сторита. Макар да не е нещо революционно, пак е забавна благинка, която може да доведе до по-весела онлайн комуникация.

Идеята е в свят, в който голяма част от комуникацията е пренесена в мрежааа, да можете да изразите повече емоции чрез анимационна дигитална персона, която поне малко да прилича на вас. Пак е по-добре, отколкото да разчитате стикери с животни или емоджита например.

Ако все още не сте си направили аватар, ще ви ориентираме къде можете да откриете възможността за това.

През смартфона си влезте в приложението Facebook. На меню лентата натиснете иконката с три хоризонтални линии, а в появилото се меню - "See More" ("Вижте повече"), а след това Avatars. Друг вариант (при някои хора не се появява) е в някой чат да отворите менюто за стикери и да потърсите бутона Create Your Avatar.

Нататък е лесно - в няколко стъпки ще трябва прецизно да посочите как искате да изглежда вашето анимационно Аз.

Първо избирате цвят на кожата, след това прическа и цвят на косата, бенка на някое характерно място, форма на лицето, форма на очите, носа и устните и пр. Avatars дава възможност да си добавите очила, брада (при мъжете), шапка и грим.

Можете дори да изберете и повече линии по лицето, които реално представляват бръчки и могат да помогнат за създаването дори на по-"възрастни" аватари.

Предизвикателство за някои може да бъде моментът, в който трябва да изберат какъв тип тяло да има аватарът им. Има както по-кльощави фигури, така и по-закръглени. Нашият съвет? Чувствайте се добре със себе си и тялото си и не се опитвайте да замаскирате истината с виртуалното си Аз.

Забавният момент идва, когато трябва да избирате облекло, защото тук са възможно комбинации от типа мъжка глава с брада в рокля или женска глава с мъжки костюм.

И воала! Само за няколко минути вече имате своя нов аватар, който можете след това да използвате в коментари или да изпращате под формата на стикери в разговори с приятели.

Снимка: Webcafe

Имайте предвид, че някои потребители съобщават, че все още нямат достъп до Avatars, а други не могат да изпратят стикери със своя лик в чатове в Messenger, което е разочароващо, защото тяхната употреба там е с пъти по-забавна и полезна. Всичко това би трябвало да се оправи в бъдеще.

И все пак помнете, че комуникацията лице в лице - дори с видео, си остава по-добрият начин да бъдете разбрани правилно. Дори със стикер с анимационното ви Аз някой може да реши, че се заяждате с него, когато всъщност се опитвате да сте много мил, но това са просто вечните рискове на комуникацията чрез чат.

  •