Турция ще пропуска от 20 май 2020 г. свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници, с до двама придружители без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. За това бяхме уведомени от Министерството на външните работи на Турция с нота, изпратена до посолството ни в Анкара.

Така, след решение на турското Министерство на здравеопазването, отпада необходимостта от индивидуално искане за разрешение по дипломатически път за всеки един случай на лечение в Турция.

Пациенти в Турция ще бъдат приемани в областта на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирургия, хирургическата онкология, медицинската онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи и трансплантацията на костен мозък.

Гражданите, които се нуждаят от лечение, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара Есенбоа. По суша те ще могат да влизат през България от ГКПП „Капитан-Андреево-Капъкуле“ и през Грузия - през ГКПП „Сарп“.

При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се извършват PCR тестове за Covid-19 срещу заплащане или ще се вземат проби за PCR тест.

Болниците, в които пациентите и техните придружители ще бъдат приемани, трябва да имат издаден от турското здравно министерство международен лиценз за разрешение за здравен туризъм, да бъдат оборудвани с компютърна томография и магнитен резонанс.

В лиценза и сертификата за дейност трябва да фигурират следните специалности: гръдни заболявания, вътрешни болести, детско здраве и детски болести, инфекциозни болести и клинична микробиология. Лечебните заведения трябва да имат отделение за реанимация за възрастни трета фаза. За пациентите, идващи от чужбина по линия на международния здравен туризъм, в болницата трябва да има обособено помещение на отделен етаж или коридор, така че да няма контакт с други пациенти или придружаващи лица.

Пациентите, които ще бъдат приемани, ще бъдат регистрирани в системата за проследяване на пациенти на компанията „Международни здравни услуги“ към турското здравно министерство (USHAŞ) и след предварително одобрение ще бъдат изпращани писмени разрешения до съответните звена. Информацията и документите, поискани за предварително одобрение, ще бъдат публикувани от USHAŞ.

Облекченията за приемане на граждани за лечение в Турция освен за български граждани, важат и за граждани на Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Румъния.