Проектозаконът за създаване на държавна петролна компания ще бъде готов в понеделник. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, като подчерта, че целта е държавата да има до 100 бензиностанции в областните градове.

Идеята е при криза да могат да се "осигурят стабилни цени на горивата за населението", обясни Борисов и подчерта, че инициативата не се прави срещу никого. По думите му със създаването на държавна петролна компания дъмпингът на цените и сивата икономика ще останат в миналото.

Министър-председателят коментира и разпространената от бизнесмена Васил Божков кореспонденция, за която той твърди, че е с министъра на финансите Владислав Горанов. Борисов обясни, че към онзи момент Божков не е бил обвиняем, че "да не си говорят" с Горанов.

"Някаква промяна в закон или облагодетелстване на фирмите на Божков след тези срещи имаше ли?", беше въпросът на премиера.

Що се отнася до разхлабването на мерките срещу коронавируса, Борисов подчерта, че те се случват поетапно. По думите му се очаква детските градини да бъдат отворени следващата седмица.

"Имате рядък шанс да ви управляваме с моите колеги, защото ако ви управляваше колегата Радев, той щеше да постъпи както постъпиха Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хиляди", коментира премиерът.

По въпроса за джиросаните на негово име акции на футболния клуб "Левски" Борисов обясни, че "насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш". Той определи действията на Васил Божков като подигравка и посочи, че не иска да получава пакета с акции на "Левски".