Отношенията с Черна гора за пръв път са стигнали до ръба на "братоубийствена война", предупреди сръбският външен министър Ивица Дачич пред сръбски медии.

"Няма значение кой как ще нарече" ситуацията, възникнала в последните дни, но тя е безпрецедентна, посочи Дачич пред Happy TV, цитиран от "Данас" и притежавания от правителството "Вечерне новости".

Първият дипломат на Белград коментира с тези думи протестите от последните дни в Черна гора, след като бяха арестувани епископ от Сръбската православна църква и 8 свещеници.

Задържането на 12 май им стана, след като задно със сръбския митрополит Амфилохие те поведоха улично шествие въпреки ограниченията, наложени заради коронавируса. Това решение на властите обаче, последвано от неотдавнашен спор на Черна гора със Сръбската православна църква (основната в страната), разпали напрежение. В няколко града - сред тях Никшич, Будва, Беране и столицата Подгорица - имаше и сблъсъци с полицията.

Демонстрантите искаха освобождаването на никшичкия епископ Йоаникие и другите задържани. Медии (и демонстранти и привържениците им) и правителство се обвиняваха взаимно в употреба на сила - според властите в Подгорица в сряда полицаи са били замеряни с камъни. Арестувани бяха и представители на сръбски медии.

 

 

Сърбия: На ръба сме на "братоубийствена война" с Черна гора

© Associated Press

Религиозни шествия могат да се провеждат само пред храмовете и то с не повече от 20 участници, затова обвинението към задържаните бе, че са нарушили регулациите.

Междувременно черногорското издание "Виести" съобщи, че духовниците са били пуснати на свобода след изтичането на 72-часовата им мярка. Според сайта демонстранти, събрали се пред никшичката прокуратура, започнали да скандират "Победа", след като разбрали за решението. По думите на Йоаникие шествието било в прослава на Св. Василий, но бил изненадан, като видял колко хора обичат светеца.

"Представете си сега ние да задържим мюфтии или епископи," каза Дачич и изтъкна, че в нито една държава досега не е арестуван епископ от СПЦ.