Авторитетното британско медицинско списание "Лансет" призова американските гласоподаватели да изберат президент, който ще спре да действа от теснопартийни интереси в сферата на общественото здравеопазване, предаде ДПА.

В необичайно критична редакционна статия "Лансет" - едно от водещите научни медицински издания в света - нарече действията на американската администрация по коронавирусната пандемия "непоследователни и несвързани".

"Американците трябва да поставят в Белия дом през януари 2021 г. президент, който да разбира, че общественото здраве не може да бъде направлявано от партизанска политика", се казва в статията.

Тази критика идва в същия ден, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести правителствена програма за екстрено разработване на ваксина срещу коронавируса до края на годината.

 

"Президентът е обзет от идеи за ваксини чудо, нови лекарства или от надежда, че вирусът просто ще изчезне", посочва "Лансет". Редакцията добавя, че е необходимо съсредоточаване на усилията върху "основни принципи на общественото здравеопазване", като тестиране и проследяване.

Посочва се още, че Тръмп е принизил ролята на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) - водещата американска институция в сферата на общественото здравеопазване. В същото време се критикува и CDC, че още в началото на епидемията в САЩ е провалил програмата за масово тестиране за коронавируса.