Вирусологът проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб цитира германско изследване, според което хората, спазвали мерките срещу епидемията, боледуват по-леко, ако се заразят с коронавируса.

Ако човек е спазвал дистанция и останалите препоръки и не е бил сред големи групи хора, боледува по-леко и обратното. По-тежко протича заболяването, ако човек е бил в затворени помещения с повече хора. Обяснението е в различната концентрация на вируса.

Кантарджиев цитира и друго изследване - на университета в Глазгоу, според което всеки възрастен човек, починал от коронавирусна инфекция, би могъл без инфекцията да живее средно още по 13 години за мъжете и 11 години за жените. „Средната продължителност на живота в Западна Европа ще намалее, след като се анализират случаите тази пролет там“, добави той.

„Никого не плашим, казваме само истината. Тя е следната: добрият сценарий е да използваме добрите си резултати, да продължаваме с мерките, те да се разхлабват, но винаги с анализ. В зависимостта от променливостта на броя на случаите се предприема отпускане на мерките или забавянето на тяхното отпускане. Господ ни е свидетел, че благодарение на временните мерки и поемането на голяма политическа отговорност можем да се похвалим с тези резултати, но не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим“, коментира вирусологът.