Промишленото производство в Китай отбеляза растеж за първи път от началото на 2020 г. Причината за отрицателните резултати досега беше коронавирусната пандемия, която парализира втората по големина икономика в света. Анализаторите се притесняват от намаленото търсене, следствие от множеството съкращения на работна ръка, пише Reuters.

Индустриалното производство отчете ръст с 3.9% през април на годишна база. Прогнозите бяха за увеличение от едва 1.5%, имайки предвид спада през март с 1.1%. След месеци прекарани в социална изолация, Китай овладя COVID-19 и възстанови бизнес процесите. Това доведе до ръст в производството на нефт, въглища, метали и електроенергия.

Въпреки това страната продължава да се сблъсква с големи предизвикателства в сектора на услугите, особено при търговията на дребно. Големият виновник за слабите оценки е пандемията, която нанесе силен удар върху световната икономика, доведе до фалит на слабите компании и разруши веригите на доставки. Управляващите се притесняват от скока на безработицата, защото това би усложнило ситуацията. 

Китай изпрати първото си тримесечие с антирекорди, който ще костват години на икономика, за да се възстанови от щетите. „Данните за промишлеността свидетелстват за малки и постепенни подобрения в икономическата активност, но те биха могли да разстроят пазарите“, коментира Ирис Панг, главен икономист за Китай в ING Bank.

Въпреки облекчените мерки, голяма част от производителите изпитват затруднения заради спада в търсенето. Много поръчки са с намалени обеми, дори има цели отказани партиди. Според статистиките цените на производителите вървят надолу, бележейки най-резките темпове за последните четири години.

Лю Айхуа, представител на Националното статистическо бюро, сподели, че проблемът с безработицата остава „сравнително голям“. Анализаторите прогнозират, че през април тя е достигнала 6%, защото броят на хората, загубили работата си, се е увеличил.

Мигрантите в Китай са значителна част от работната сила и често не присъстват в официалните данни. Според Айхуа техният брой е намалял с 90% на годишна база, защото са се завърнали в родните си държави. Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics, твърди, че приблизително 80% от работниците без постоянно гражданство, са напуснали страната. Според експерта истинската безработица е двойно по-висока от официално представената.

Потребление

Липсата на работа намали доходните на хората и оказва натиск върху икономиката. Потребителските разходи останаха слаби през април, като продажбите на дребно са по-малко със 7.5%, надминавайки прогнозите за спад от 7%. През последните три месеца магазините и ресторантите в цялата страна бяха затворени, което несъмнено е оказало влияние.

Инвестициите в дълготрайни активи намаляха с 10.3% от началото на годината, в сравнение с прогнозен спад от 10%. Инвестициите в основен капитал, които представляват 60% от всички инвестиция, паднаха с 13.3% през първите четири месеца от 2020 г., като за първото тримесечие спадът беше 18.8%.

Китайският имотен сектор показа известна издръжливост и продажбите намаляват със значително по-бавни темпове от прогнозираните. Управляващите са готови да направят всичко необходимо, за да възобновят растежа. Очаква се да обявят нови финансови стимули, целящи да подкрепят вътрешното търсене, по време на годишната среща на парламент през следващата седмица.

„Политиците споделиха, че са в процес разширяване на стимулите за индустриалното производство и инфраструктура“, коментира Еванс-Причард. „Въпреки това, според мен, възстановяването на потреблението и активността в сектора на услугите вероятно ще прерасне в по-голям проблем“, допълни икономистът.