Областният управител Гюнай Хюсмен, който е и председател на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на област Разград, свика извънредно заседание на щаба. Поводът е увеличаване броя на положителните проби с короновирус инфекция на жители на село Ясеновец, община Разград. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

По информация на директора на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Разград д-р Ася Генева, за периода от 16.00 ч. на 14 май 2020 г. до 09.00 ч. на 15 май 2020 г. са установени четири нови случая на положителни за COVID-19 жители на село Ясеновец. Касае се за две жени и двама мъже, контактни на хоспитализираните в Инфекциозно отделение. От същото село в отделението със симптоми са хоспитализирани един мъж и една жена. Те са в добро общо състояние. Другите двама са без оплаквания и са им връчени предписания. Поставени са под 28 дневна домашна карантина. Общо положителните за областта са 14, от които 4 са хоспитализирани – от с. Ясеновец и 10 са под домашна 28 дневна карантина, разпределени, както следва – община Исперих - 4 лица от с. Бърдоква, община Разград – 10, като 9 са от село Ясеновец и 1 от гр. Разград. Общо контактни са 12 души.

С цел ограничаване разпространението на коронавируса, както и недопускане пренасянето му в други населени места на областта, Областният оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на Област Разград предложи да се въведат строги противоепидемични мерки в село Ясеновец, като се ограничи движението на хората от населеното място. На всички входове и изходи на селото ще има контролно-пропускателни пунктове, които ще проверяват целта на пътуването и ще пропускат само хора с уважителни причини.

Възлага се на директора на РЗИ – Разград да съгласува изпратените документи, съгласно Закона за здравето, с главен държавен здравен инспектор и след потвърждение, да издаде заповед, в която ясно да бъдат конкретизирани противоепидемичните мерки и начина на пропускателния режим в с. Ясеновец.

Членовете на щаба решиха, директорът на ОДМВР – Разград старши комисар Ивайло Йовчев да създаде организация на КПП-тата, като съвместно с представител на община Разград да определят и поставянето на заграждения на входа и изхода на черните пътища на селото.

Декларации от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването, ще бъдат осигурени от кмета на Община Разград Денчо Бояджиев, които ще бъдат предоставени на кмета на селото.

Срокът на действие на мерките е 14-дневен, считано от 16 май 2020 г. В зависимост от заболеваемостта в село Ясеновец този срок може да бъде удължен, решиха още членовете на щаба.