В края на другата седмица е възможно някои детски градини и ясли да отворят. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той поясни, че това зависи от епидемиологичната обстановка, защото ситуацията у нас по негови думи продължава да е много динамична.

Доц. Кунчев посочи, че отварянето ще става поетапно.

Данните показват, че около 55-60% от родителите искат градините и яслите да работят. 30-40% от тях обаче няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на градина, което според здравния инспектор донякъде ще облекчи нещата. Някои родители са доста притиснати и е добре да им осигурим тази възможност да започнат да работят, мотивира се той.

По негови думи, ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде карантинирана, т.е. там няма да влизат нови деца, както подобно в ситуациите с варицела и скарлатина.

Относно отварянето на фитнесите доц. Кунчев е изрази мнение, че ако там се спазва физическото отстояние, няма струпване на много хора и се поддържа висока личната хигиена, няма разлика в това дали човек е в сауна, басейн или фитнес.

По отношение на отварянето на моловете той обясни, че до това решение се е стигнало заради търсенето на баланс. Той бе категоричен, че е важно да се използват базовите изисквания - носене на маски в закрито помещение и добрата лична хигиена.

Доц. Кунчев подчерта, че въпреки относително благоприятната тенденция, в никакъв случай не значи, че проблемът е решен. Малко ме плаши тази психологическа настройка сред голяма част от населението, че всичко свърши и ще правим каквото си искаме, заяви той. Все пак инспекторът не смята, че сме в ситуация да изпуснем нещата.

Според него през юни най-вероятно няма да има карантина, и то не защото щабът е решил така, а защото целият ЕС ще стигне до този извод.