След като анализират 5300 генома на новия коронавирус от 62 страни по света, учените от London School of Hygiene and Tropical Medicine откриват, че COVID-19 се "адаптира добре" към човешкия организъм.

Екипът от учени установява "критична мутация" на вируса, която му позволява да започне по-бързо да се разпространява. Не е нещо необичайно за вирусите да мутират, но експертите са обезпокоени, тъй като мутациите, наблюдавани при COVID-19 могат да му дадат предимство, защото се появяват самостоятелно една от друга в 62 държави, пише The Independent.

Според учените тези мутации са дали на вируса подобрена способност за предаване между хората и се страхуват, че те могат да повлияят дори на това, дали лекарствата и ваксините ще имат нужния ефект и ще го унищожат.

Добрата новина е, че засега тези мутации са редки. Все още не е ясно как те ще се отразят на коронавируса като цяло.

"Вирусът изглежда не е мутирал много и повечето щамове са доста сходни един с друг, казва проф. Мартин Хибберд, старши автор на изследването. - Това предполага, че той е добре адаптиран към хората и не се променя бързо."

"Въпреки че броят на генетичните вариации на този етап от пандемията е сравнително малък, видяхме няколко, които може да имат значение при диагностиката, ваксините и терапиите", допълва професорът.

Засега два основни щама на COVID-19 заразяват хората по света. Според проучването коронавирусът най-вероятно е еволюирал от бета коронавирус и е започнал да заразява хора през декември 2019 година.

До 198 различни генетични мутации у COVID-19 достигат и експертите от генетичния институт към University College of London, които изследват пробите от 7500 души. Изследването, публикувано в медицинския журнал Infection, Genetics and Evolution показва, че именно в края на 2019 година вирусът е еволюирал и е прескочил от животно към човек. Това доказва, че е невъзможно COVID-19 да е циркулирал дълго сред хората, преди да бъде засечен.

Различните мутации на вируса показват и, че той е внесен в страната многократно, а не само от един единствен, така наречен "нулев" пациент.

"Всички вируси мутират по естествен начн, казва проф. Франсоа Балу, съавтор на изследването на UCL Genetics Institute. - Мутациите сами по себе си не са лошо нещо и няма нищо, което да предполага, че Sars-Cov-2 мутира по-бързо или по-бавно от очакваното. Засега не можем да кажем дали той става повече или по-малко смъртоносен и заразен."

Въпреки това професорът предупреждава: "Основно предизвикателство за победата срещу вирусите е, че ваксината или лекарството може да не е вече ефективна, ако вирусът е мутирал."