Румънците, които пристигат от чужбина, няма вече да бъдат поставяни задължително под карантина или изолация, освен ако няма подозрения, че са заразени, според проектозакон за мерките, които ще бъдат прилагани по време на състоянието на тревога, което ще замести изтичащото тази нощ извънредно положение, съобщава телевизия "Диджи24".

Пристигащите в страната румънски граждани ще трябва да представят на границата медицинско удостоверение, издадено не повече от 48 часа преди влизането в Румъния, което показва, че лицето не е заразено с Ковид-19. Документът трябва да е преведен на румънски език.

Гражданите, които нямат подобен документ или за които има подозрения, че са контактували с потвърдено заразени лица, обаче ще бъдат поставяни под карантина или в изолация.

По време на състоянието на тревога министерството на транспорта ще може да поиска прилагането на конкретни правила за хигиенизация на летищата, самолетите и други видове оборудване.

Законът за мерките, които могат да бъдат прилагани в рамките на състоянието на тревога, беше приет от парламента вчера, напомня телевзията.