Спадът в продажбите заради коронакризата принуди Volkswagen отново да спре частично производството си на автомобили.

След неотдавнашния рестарт на работата основният завод на компанията във Волфсбург ще се наложи да намали производството на SUV Tiguan, Touran и Seat Tarraco. То ще бъде напълно спряно за четири дни – петък (15 май), както и на 20, 25 и 29 май, обясняват представители на компанията пред германското издание Handelsblatt.

Производството на новия Golf 8 също е засегнато, но при него само отделни смени ще бъдат пропуснати в споменатите дни.

Около една трета от приблизително 80 000 служители, за които досега е отчетено намалено работно време в Германия, все още не са се завърнали, пише още издание.

От компанията са коментирали, че рестартът на голяма част от производството върви добре и в зависимост от поръчките трябва да продължат да подхождат гъвкаво към работното време.

В края на април Volkswagen стартира отново производството си в Цвикау, след това в завода си във Волфсбург, както и в другите си европейски предприятия. Въпреки това клиентите в бранша продължават да бъдат предпазливи. Дълго време, освен производството, и автокъщите бяха затворени – сега магазините са пълни, а много потребители не предприемат по-големи разходи. Имаше и значителни проблеми с веригата на доставки.

Групата VW въведе нови хигиенни мерки във всички свои фабрики и офиси. Във Волфсбург, където тя започна отново след пауза от почти месец и половина на 27 април, около 8000 служители се върнаха. Обикновено в основния завод работят до 70 хил. души.

Според доклади – в зависимост от местоположението на завода и типа превозно средство – основната марка VW работи с капацитети между 35 и 50%.