Днес се проведе финалът на Кулинарния маратон, посветен на Деня на Европа. Събитието е организирано от Филиала на Русенския университет в Разград със съдействието на Европа Директно – В. Търново. Маратонът се провежда за пета поредна година и е в рамките на Пролетните празници на Русенския университет, съобщиха от висшето училище.

Участниците в кулинарния маратон бяха 31 – ученици от Професионалната гимназия по икономика в Разград, Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ – Шумен, студентите от Филиал – Разград и от Националния университет по хранителни технологии в Киев, Украйна. Своите идеи представиха и кулинарните любители от Дом за пълнолетни лица – Разград. Всички участници получиха грамота и награди, осигурени от Европейски информационен център Европа Директно – В. Търново.

Представените рецепти бяха изключително иновативни, впечатляващи и професионално изработени. Комбинациите от вкусове бяха нетрадиционни и вдъхновяващи.

В началото на маратона ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев приветства участниците в това интересно кулинарно изкушение. Макар и виртуално, им пожела да представят отлично това, което са направили и да се порадват на един вкусен маратон. Завърши, като пожела успех на всички.

Участниците и гостите приветства и директорът на филиал Разград проф. д-р Генчо Попов. Той сподели, че участието на студенти от Националния университет по хранителни технологии в Киев, Украйна прави маратона международен и засилва значението му.

Доц. Теодора Каленска от представителството на ЕК в България, в лицето на Европа Директно – В. Търново, които за трета порена година са партньор на събитието, също пожела успех на всички.

Основното мото на маратона бе „Да сдобрим икономиката си с планетата“, цитат на Урсула фон дер Лайен. Представени бяха възможности за намаляване на отпадъците от храни, които представляват около 1/3 от произведената храна. Издигнат бе призив за отговорно отнасяне към природата, защото произведените и неупотребени храни са серизони замърсители.