Oбразователното министерство пусна анкета сред родителите, за да проучи нагласите им дали да се отворят детските градини у нас. Тя е разпространена по мейл и ще остане активна до 18 май.

В анкетата родителите трябва да посочат кога биха пуснали децата си на детска градина, при какви условия биха направили това и какви стъпки трябва да се предприемат според тях за целта. Има и въпроси относно това колко деца от семейството посещават забавачки и кой се е грижил за тях в периода на извънредно положение. От МОН проучват и дали в семейството има работещ на „първа линия”. 

Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли и градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи, уточняват от образователното министерство. 

Към момента правителството се въздържа от отварянето на детските градини, а учиниците ще завършат годината дистанционно. Отменено беше националното външно оценяване за 4 и 10 клас. Матурите след 7 и 12 клас, обаче, ще се проведат.