Окончателно от 1 юни в Гърция се отварят ресторантите и кафенетата, затворени още от март заради пандемията от коронавирус, заяви пред телевизия Скай заместник-министърът на развитието Никос Папатанасис.

Той уточни, че в края на май ще са известни резултатите от първите етапи на облекчаването на ограничителните мерки и може да се очаква да не се налага да се връщат вече отменени ограничения.

Той подчерта, че премиерът Кириакос Мицотакис е получил всички доклади и искания за отваряне на организираните плажове по-рано от предвиденото, дори през този уикенд, като ще обяви решението си до утре.

Папатанасис каза още, че правителството разглежда възможността търговските центрове да отворят една седмица по-рано, на 25 май. До края на месеца ще отворят и ателиетата за татуировки. Фитнесите се планира да заработят чак на 29 юни.

Когато пътуването до островите стане свободно на 25 май, тогава ще бъде разрешено и движението на частните плавателни съдове. На същата дата ще бъдат отворени и летните кина.

През юни ще бъдат обявени правилата за извършването на сватби и кръщенета.